وصفة اليوم
صنية الارز بالفراخ بالبطاطس بالحوايج ...و كبدة اسكندراني.. و ملوخية ...و الحلو موز باللبن
فراخ بالأرز و البطاطس في الفرن
مقادير الفرخة
1 فرخة صحيحة حوال كيلو و نصف + زبدة + زيت + ملح + فلفل + مستكة + زعتر جاف
مقادير الأرز
2 1/2 كوب أرز مصري + بصلة كبيرة + ملح + فلفل اسود + مستكة +قليل من الماء + مكعب ماجي الأرز الأبيض
مقادير البطاطس
2 حبه بطاطس مكعبات + ملح + فلفل اسود + زيت
الإعداد
ورق ألمونيوم
الطريقة
أولا الفرخة
-نحضر الفرخة و تشق من الظهر
-نحضر صنية و نضع فيها الزبدة و الزيت حتي يسخنوا نضع المستكة حتي تذوب
-نضع الفرخة و تحمر من الجهتين لحين الحصول علي لون ذهبي جميل
-ترفع من علي النار و ترش بالملح و الفلفل الأسود من جميع الجهات
-و يوضع علي الأرز
ثانيا الأرز
.... كان أول مرحلة بدأت في إعدادها ثم الفراخ ثاني مرحلة
-نحضر حلة نضع بها السمن او الزيت و فص مستكة
-نغسل الأرز و يصفي من الماء جيدا
-نقطع البصلة و نضع عليها ملح و الفلفل اسود و تدعك جيدا
-يخلط الأرز بالبصلة و يقلب جيدا في طبق خارجي
-يضاف الأرز إلي السمن و يشوح
-نصع القليل من الماء و عليها مكعبات الأرز الأبيض ( حسب التعليمات الخاصة بكل كوب أرز )
-و يقلب الخليط حتي ذوبان المكعبات
-و نغطي علي الأرز حتي يغلي
-ثم نوطي عليه النار و نضع الشياطة
-و نضع ماء كلما احتاج الأمر
-المطلوب الحصول علي أرز قريب إلي النضج ( و ليس تام النضج )
ثالثا البطاطس
-تقشر و تقطع مكعبات و تشطف و نضع عليها ملح و فلفل اسود و رشة زيت ذرة و تقلب
-التحضير
-نحضر صنيه كبيرة الحجم نغطي القاع بورق الألمونيوم
-نضع مقدار الأرز كله في القاع
-و نضع البطاطس النيه المكعبات
- ثم نضع الفرخة
-و نرش علي الوجه الزعتر الجاف و تغطي بالورق الفويل باحكام
-تدخل فرن ساخن في الوسط لمدة ساعة و نصف تقريبا
-( لان الفرخة كانت قريبة للنضج )
-و تقدم
-
ملاحظاتي .. بعد تمام النضج قطعت الفراخ الي اربعة و رفعت الفراج علي أركان الصنيه و فتحت الجريل علي الصنيه لانه الأرز اللي تحت الفرخة احسست انه زاد علي السوا من الماء البسيط اللي نزل من الفرخة فاردت تجفيفه عن طريق الجريل و كانت النتيجة رائعه )
إضافتي الحوايج
المقادير
مقدار من الكبد و القوانص + بصلة + مستكة + ملح و فلفل اسود + مكعب مرقة دجاج + فص حبهان
الطريقة
-نحضر حلة نضع بها الزيت و فص المستكة حتى تسخن
-نضع البصلة المقطعة صغير حتى يصبح لونها ذهبي
-نضع القوانص مقطعة مكعبات ة و تحمر
-نضع مقدار من الماء و مكعب مرقة الدجاج
-تترك علي النار حتى نضج القوانص
-نضع عليها مقدار الكبد المقطعة و تترك حتى النضج و حتى جاف المياه
-و تحمر و نطفي عليها
-تضاف القوانص و الكبد بعد تمام النضج علي وش صنيه الارز بالفراخ بعد نضجها
كبده اسكندراني
المقادير
مقدار من القلب شرائح + مقدار من الكبدة شرائح + بصلة كبيرة + ثوم مفري + كمون مطحون + مكعب مرقة دجاج + طماطم مكعبات + فلفل اخضر مكعبات + ملعقة صلصة طماطم
الطريقة
-نحضر حلة نضع بها زيت و نضع عليها القلوب فقط ( كانت مجمدة ) .. عادة عند شراء كبدة من عند الجزار لابد من وضع قلوب او كلاوي مع الكبده و كان حظنا كان معا قلوب
-تشوح حتي زوبان القلوب من التجمد
-نضع البصلة و الثوم و الكمون و يشوحوا مع القلوب
-نضع مقدار من الماء و يترك ليغلي و نوطي علية
-بعد نصف ساعة نتذوقه لو كان اقترب من النضج نصع مكعب المرق و يترك ليغلي شوي حتي ذوبان الكعب و لو كان غير ناضج ممكن ان نزود المياه بالقدر المعقول
-ثم نضع الكبد حتي تنزل مياهها و تشربها
-و تشوح نضع الطماطم و الفلفل البارد و يشوحوا علي نار عالية
-نضع ملعقة الصلصة و يقلبوا حتى الغليان و تقدم
ملوخية خضراء
المقادير
كيلو ملوخية خضراء + مرق لحم او فراخ + مكعب مرقة دجاج + حبه طماطم صحيحة + ثوم مدقوق + كسبرة جافة + ملح و فلفل اسود+زبدة
الطريقة
-تقطف الملوخية و تغسل الأوراق و تجف في الهواء
-تفرم في الكبه حتى تنعم
-في حلة نغلي مقدار المرق و نضع مكعب مرقة دجاج لضبط الطعم
-نضع علي المرق حبة طماطم مقطوعة من علي فقط صحيحة
-و تترك الشوربة لتغلي
-ناخد 2 كبشة من الشوربة نضعها علي الملوخية المفرية في طبق جانبي و تقلب بالشوكة للتخلص من التكتل الموجود بها
-نقلل من مقدار المرق في حلة صغيرة جانبيه
-نضع مقدار الملوخية علي المرق المغلي و تقلب
-حتي الحصول علي القوام المطلوب و اذا احتجتي مرق خدي من المقدار اللي المجنب من المرق
-اول ما تغلي الملوخية نطفي عليها
-التقلية
-في طاسة صغيرة نضع الثوم المفري و ملح و فلفل و الكسبرة الجافة ( المطحونة حديثا للحصول علي افضل نكهه ) و يحمروا في الزبد حتي تلون قطع الثوم الصغير الي اللون الذهبي
-و توضع علي وجه الملوخية
-و لا تغطي ولا تقلب الا عند التقديم
الحلو موز باللبن
المقادير
1 1/2 كوب لبن حليب بارد + عدد 6 موزة + 2 م /ط سكر ابيض عادي + نقط من عصير الليمون + عدد 3 م /ك كريمة مخفوقة + شيكولاته سائلة للتزين
الطريقة
-في الخلاط نضع مقدار اللبن البادر و عليه السكر و نخلط جيدا
-نضع الموز و يخلط
-نضع الكريمة المخفوقة و يضرب
-في النهاية نضع نقط من الليمون و يخفق
-في الكوب نضع الشيكولات السائلة ( انا استخدمت صوص الشيكولاته الخاصة بالايس كريم ) و يجمل بها الكوب
-يصب الخليط في الكوب و تكون النتيجة رائعة
-ملاحظة ..
-بخصوص الكريمة صراحة كانت متبقية عندي مخفوقة ( كريم شانتيه انا بشتريها بالكيلو من درب البرابرة ) و لكن بعد ذلك
- اصبحت اضع اللبن البارد في الخلاط ثم الكريمة بودر حوالي 2 م/ط و اخفق لمدة دقيقة ثم اضع السكر و الموز و الليمون
و بالهنا و الشفا
تحياتي