منتدى عالم الأسرة والمجتمع - عرض مشاركة واحدة - الرز المبوخ الليبى
عرض مشاركة واحدة
قديم 12-06-2006, 03:40 PM
  #1
marwazubi
عضو نشيط
 الصورة الرمزية marwazubi
تاريخ التسجيل: Dec 2005
المشاركات: 108
marwazubi غير متصل  
tongue3 الرز المبوخ الليبى

الرز المبوخ وهده الكلمة تعنى الرز المطهو عن طريق البخار وهناك نوعان رز مبوخ بالخضار ورز مبوخ بالبصلة والبصلة هى عبارة عن مرق اساسه البصل لدلك عرفت بهدا الاسم

اولا الرز المبوخ بالبصلة

المقادير للاربع اشخاص 1كيلو لحم ضان مقطعة 4 قطع وطبعا بالعضم 1 كيلو رز الحبة الطويلة المليانة مش بسماتى البسماتى مينفعش فى الرز ده

2 كوب حمص منقوع 6بصلات كبار 5 منهم مقطعة جوانح 1 منهم مقطعة مربعات صغيرة نصف كوب زيت درة او اقل بشوية للا اللحم به دهن 2ملعقة كبيرة معجون طماطم

ملح حسب الدوق نصف ملعقة صغيرة فلفل اسود 2ملعقة صغيرة فلفل احمر حار جاف ومطحون ملعقة صغيرة ملينة كركم مطحون ابع ملعقة صغيرة قرنفل مطحون نصف ملعقة صغيرة قرفة مطحونة

ملعقة صغيرة سمن ماء محتاجين طنجرة دورين لتطبيق هده الطبخة يعنى طنجرة عادية من تحت وفوقها طنجرة بها عدة ثقوب حتى يخرج البخار منها وهده الطنجرة المركبة تستعمل ايضا لطهو الخضروات وهى موجودة فى السوق انا جلبتها معى من ليبيا الى بريطانيا للاعتقادى انه مافيش منها بس لاقيتها موجودة وبوفرة

المهم نجيب الطنجرة الاساسية ونحط فيها الزيت والبصل المربعات بس ونقلب ونحط اللحم والملح مالتوابل ونضع الماء حتى يغطيها طبعا هده الخطوات كلها على النار نحط الطنجرة التانية فوق ا
لاولى يعنى الى بها ثقوب نغسل الارز جيدا وننقعه فى ماء ساخن جدا ل5 دقائق لاغير تم نصفيه ونضعه فى طنجرة الثقوب وهى تعرف فى ليبا بالكسكاس ونغطيها من فوق

فى وعا اخر متوسط نضع البصل الجوانح مع الحمص مع القليل من الزيت 2 ملعقة كبيرة مع نصف كوب ماء ورشة ملح كل هدا على نار هادئة مع التقليب الخفيف حتى لا يهترء البصل فى هده الاثناء ناخد من مرق اللحم ونحط على الرزطبعا المرق يغلى ونحط شوية شوية ونقلبه ونغطيه وبعد شوية نشوفو ولو وجدناه ناقص نزيده شوية مرق الى ان ينضج والبصل الى فى الطنجرة التانية اول ماينضج هو والحمص نحط عليه مرق لحم يعنى بقية المرق يعنى الى يغطى البصل بس ونخليهم يغلو مع بعض ل5 دقائق وبعدها نحط السمن يصب الرز فى طبق عميق للتقديم وتوضع عليه البصلة واللحم ويرش بالقرفة وبالهناء مع حبى