![]() |
الرز المبوخ الليبى
الرز المبوخ وهده الكلمة تعنى الرز المطهو عن طريق البخار وهناك نوعان رز مبوخ بالخضار ورز مبوخ بالبصلة والبصلة هى عبارة عن مرق اساسه البصل لدلك عرفت بهدا الاسم
اولا الرز المبوخ بالبصلة المقادير للاربع اشخاص 1كيلو لحم ضان مقطعة 4 قطع وطبعا بالعضم 1 كيلو رز الحبة الطويلة المليانة مش بسماتى البسماتى مينفعش فى الرز ده 2 كوب حمص منقوع 6بصلات كبار 5 منهم مقطعة جوانح 1 منهم مقطعة مربعات صغيرة نصف كوب زيت درة او اقل بشوية للا اللحم به دهن 2ملعقة كبيرة معجون طماطم ملح حسب الدوق نصف ملعقة صغيرة فلفل اسود 2ملعقة صغيرة فلفل احمر حار جاف ومطحون ملعقة صغيرة ملينة كركم مطحون ابع ملعقة صغيرة قرنفل مطحون نصف ملعقة صغيرة قرفة مطحونة ملعقة صغيرة سمن ماء محتاجين طنجرة دورين لتطبيق هده الطبخة يعنى طنجرة عادية من تحت وفوقها طنجرة بها عدة ثقوب حتى يخرج البخار منها وهده الطنجرة المركبة تستعمل ايضا لطهو الخضروات وهى موجودة فى السوق انا جلبتها معى من ليبيا الى بريطانيا للاعتقادى انه مافيش منها بس لاقيتها موجودة وبوفرة المهم نجيب الطنجرة الاساسية ونحط فيها الزيت والبصل المربعات بس ونقلب ونحط اللحم والملح مالتوابل ونضع الماء حتى يغطيها طبعا هده الخطوات كلها على النار نحط الطنجرة التانية فوق ا لاولى يعنى الى بها ثقوب نغسل الارز جيدا وننقعه فى ماء ساخن جدا ل5 دقائق لاغير تم نصفيه ونضعه فى طنجرة الثقوب وهى تعرف فى ليبا بالكسكاس ونغطيها من فوق فى وعا اخر متوسط نضع البصل الجوانح مع الحمص مع القليل من الزيت 2 ملعقة كبيرة مع نصف كوب ماء ورشة ملح كل هدا على نار هادئة مع التقليب الخفيف حتى لا يهترء البصل فى هده الاثناء ناخد من مرق اللحم ونحط على الرزطبعا المرق يغلى ونحط شوية شوية ونقلبه ونغطيه وبعد شوية نشوفو ولو وجدناه ناقص نزيده شوية مرق الى ان ينضج والبصل الى فى الطنجرة التانية اول ماينضج هو والحمص نحط عليه مرق لحم يعنى بقية المرق يعنى الى يغطى البصل بس ونخليهم يغلو مع بعض ل5 دقائق وبعدها نحط السمن يصب الرز فى طبق عميق للتقديم وتوضع عليه البصلة واللحم ويرش بالقرفة وبالهناء مع حبى :17: |
السلام عليكم
طبعا ياجماعة الى معندوش الطنجرة دى مش قضية ليها حل وهى انه تطهو الرز بالطريقة العادية يعنى نحط شوية زيت وبعدين نغسل الرز ونصفيه ونحطوه على الزيت ونحطولهة ماء مع مرق اللحم ونونخليه حتى ينضج والباقى انت عرفتوه مع حبى :17:
|
تسلمين اختي بس ما عطيتينا الطريقة الثانية والله ادري ثقلت عليك بس بصراحة اموت فيه و طبعا اشتريت كسكاس من زمان لعلي اجيد الطبخ فيه والرز العادي طعمه حيل يفرق عن المبوخ
|
االسلام عليكم
حبيبتى انت تامرى بس انا عندى سؤال كيف تعرفتى على الاكل الليبى ياترى تعرفيه من زمان ولا تقابلتو صدفة هاهاهاهاها امزح معاك بجد عرفتيه ازاى وعلى فكرة اشهر اكلة عندنا فى ليبيا
هى كمان مبوخة عرفتيها ولا لسة لو معرفتهاش هاقولك عليها بعدين مع حبى :17: |
الرز المبوخ الليبى مع الخضار
[move=down][move=up]نفس طريقة الرز الى مع البصلة يعنى الطريقة السابقة بس بتكترى المرق شوية ولما يقترب اللحم من النضج بتحطيله خضار
الخضار هى البطاطس الكوسة القرع الاحمر جزر بادنجان مقشر فلفل اخضر حار ممكن تحطيهم كلهم وممكن تشيلى اى نوع غير مفضل بس راعى انك تحطى البطاطس والقرع الاحمر الاول وبعد 5 دقاائق تحطى الباقى وكمان تختار الاحجام المتوسطة يعنى مش كبيرة ومش صغيرة وتسمى كل حبة على اتنين ماعدى القرع الاحمر فيقطع مكعبات فى حجم قبضة اليد او اصغر شوية وبعد النضج تحطى الرز فى طبق عميق وترشى عليه قرفة وشوية من مرق اللحم والخضار وتقلبيه بعجدين تساويه وتضعى طبقة من البصلة وتحطى القرع الاحمر فى النص وحواليه بقية الخضار واللحم وترشى طبقة تانية من البصلة ورشة خفيفة قرفة وممكن ايضا تبدلى لحم الخروف باللحم الدجاج مع مرعاة ان للحم الخروف بياخد فترة اطول حتى ينضج يقدم عادة مع السلطة والفلفل المخلل الحار او تشكيلة من الخللات مع حبى[/move][/move]:17: |
السلام عليكم
عفوا حصلت غلطة مطبعية :25:
|
السلام عليكم
لمعلش مطرة اعيدو تانى بس مش اليوم مرة اخرة مع حبى :30:
|
الساعة الآن 01:42 AM. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc. Trans by
جميع الحقوق محفوظة لموقع و منتدى عالم الأسرة و المجتمع 2010©